top of page

FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

Folding Yoga Mat

Τι είναι η yoga;

Η Yoga (αυτογνωσία) είναι ένα σύνολο πρακτικών για την άσκηση του σώματος και της αναπνοής με σκοπό την βαθύτερη επίγνωση και συναίσθηση του εαυτού μας, του σώματος σε πρώτη προσέγγιση αλλά και του πνεύματος, καθώς αυτό είναι το μέσο για να γνωρίσουμε και να αποκτήσουμε συναίσθηση και έλεγχο του σώματός μας. Οι πρακτικές αυτές άρχισαν να καλλιεργούνται με τη σύγχρονη μορφή τους στην Ινδία, στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά αντλούν τις ρίζες τους από μια πανάρχαια παράδοση.

Meditation
Couple Meditating

Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να μου προσφέρει η yoga;

Ο βασικός σκοπός της Yoga είναι η διαρκής ανάπτυξη της αυτεπίγνωσης σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, και το μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η σωματική άσκηση. Μέσω της σωματικής άσκησης, η Yoga επιδιώκει να συμφιλιώσει τον άνθρωπο αρχικά με το σώμα του - αλλά και το νου του ως κέντρο αίσθησης και ελέγχου του σώματος - και τελικά με το σύνολο της πραγματικότητας που τον περιβάλλει (τους άλλους ανθρώπους, τα άλλα ζωντανά πλάσματα και το περιβάλλον του γενικότερα) (βλ. στο site μας το πεδίο με τίτλο: “reconciling opposites” – ο συγκερασμός των αντιθέσεων).

 

Πέρα από το βασικό σκοπό της, δηλ. την αρμονική συνύπαρξη των φαινομενικά αντίθετων στοιχείων της ζωής μας και του εαυτού μας, η ίδια η διαδικασία της συστηματικής πρακτικής της yoga είναι μια εξαιρετικά ευεργετική διαδικασία καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση σωματικής άσκησης, μια ευκαιρία για χαλάρωση, εκμάθηση τρόπων διαχείρισης του σωματικού και ψυχικού stress, και ανακούφισης του μυϊκού πόνου και της σωματικής υπερέντασης. Η yoga αποτελεί μια από τις πλέον φιλικές προς τον ασκούμενο και ασφαλείς πρακτικές σωματικής άσκησης, ενδεδειγμένη για άτομα κάθε ηλικίας και σωματικών δυνατοτήτων.

Ασχολούμαι με κάποια αθλητική/σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να βοηθήσει η yoga;

Στις μέρες μας, έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς η μεγάλη βοήθεια που προσφέρει η γιόγκα σε ανθρώπους που ασχολούνται είτε με σωματικές / αθλητικές δραστηριότητες είτε με άλλες εξειδικευμένες μυϊκές δραστηριότητες (π.χ. εξάσκηση σε μουσικά όργανα, χειρισμός εργαλείων και μηχανημάτων κλπ). Διεθνούς φήμης αθλητές και επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι, αλλά και διαπρεπείς μουσικοί, έχουν εντάξει την γιόγκα στην καθημερινή τους πρακτική εξάσκηση ή προπόνηση, ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο.

 

Η γιόγκα ολοκληρώνει και εξισορροπεί την σωματική άσκηση που αποκτούμε από άλλες αθλητικές / μυϊκές δραστηριότητες. Με τη γιόγκα εξασκούμε το σώμα ως σύνολο, με κάθε δυνατό τρόπο, αναπτύσσοντας και εξισορροπώντας δύναμη και ευλυγισία.

 

Παράλληλα η γιόγκα αναπτύσσει ανώτερες και εξειδικευμένες μυοσκελετικές λειτουργίες μέσω του συντονισμού και της συναρμογής που προσδίδει στο σώμα μας δηλ. της ικανότητας που αποκτούν οι μυϊκές ομάδες όταν λειτουργούν σε αρμονία μεταξύ τους, ώστε να παράγουν, κάτω από απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας, κινήσεις με υψηλή ακρίβεια και ποιότητα εκτέλεσης.

 

Επιπλέον, η γιόγκα βοηθά στην σοφότερη διαχείριση της ενέργειας μέσω της συνειδητής αναπνοής κατά την άσκηση, και συνεισφέρει στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας που είναι απαραίτητη για αθλητές αλλά και άλλους επαγγελματίες με σωματική δραστηριότητα.

 

Η επίγνωση και ο αυτοέλεγχος του σώματος που καλλιεργεί η γιόγκα βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών. Μέσα από την χαλάρωση, η γιόγκα αναπτύσσει την συγκέντρωση χωρίς καταπίεση και χωρίς στρες. Κατ’ αυτόν το τρόπο, η γιόγκα έχει την δυνατότητα να προσφέρει αποκατάσταση από επίπονες και απαιτητικές προπονήσεις.

Yoga Class
Warrior Pose

Τι χρειάζεται για να είμαι σε θέση να παρακολουθήσω ένα μάθημα yoga;

  • Να μην έχετε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν την έναρξη του μαθήματος.

  • Να έχετε πιεί λίγα υγρά (νερό κατά προτίμηση) την τελευταία ώρα πριν το μάθημα.

  • Να φοράτε άνετα ρούχα αλλά όχι πολύ φαρδιά ώστε να δυσκολεύουν τις κινήσεις.

  • Κατά το μάθημα δεν φοράτε τα παπούτσια σας, τα οποία αφήνετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης υποδημάτων της σχολής, πριν από το μάθημα.

  • Προμηθευτείτε το δικό σας στρώμα για τη γιόγκα. Είναι καλύτερο για την πρακτική σας και την προσωπική σας υγιεινή.

Πόσο συχνά και για πόση ώρα μπορώ να ασκούμαι στην yoga;

Η ενδεδειγμένη συχνότητα πρακτικής (και ιδιαίτερα για το επίπεδο των αρχαρίων) είναι τουλάχιστον δύο (2) μαθήματα την εβδομάδα (με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον μιας ημέρας) και διάρκεια μαθήματος τα 75-90 λεπτά (συνεχόμενη διάρκεια χωρίς διαλείμματα). 

 

Συνίσταται ισχυρά η σταδιακή αύξηση της συχνότητας της πρακτικής σε μια σταθερή βάση.

 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να διατηρούμε την συχνότητα εξάσκησής μας σταθερή, αποφεύγοντας τόσο τις απουσίες ολόκληρης εβδομάδας από τα μαθήματα, όσο και την απότομη αύξηση της συχνότητας εξάσκησης, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση και την ανάπτυξή μας.

Laughing Yoga
Kundalini Yoga Stretch Pose

Μπορώ να αρχίσω μαθήματα yoga εάν:
είμαι αρχάριος/α; | δεν έχω ασχοληθεί με σωματική άσκηση για χρόνια /ποτέ; | έχω παραπανήσια κιλά; | είμαι δύσκαμπτος/η;

Ασφαλώς και μπορείτε, είναι η κοινή απάντηση για όλα τα παραπάνω.

Τα μαθήματα στην Sthira Sukha Yoga Shala, είτε ομαδικά είτε ατομικά, προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου ξεχωριστά (εξατομικευμένη διδασκαλία) ώστε το κάθε άτομο να εκτελεί ασκήσεις στο επίπεδο δυσκολίας που ταιριάζει στο δικό του σώμα. Στην Sthira Sukha Yoga Shala, η διαδικασία εκμάθησης της πρακτικής της γιόγκα είναι προοδευτική και εξελικτική, από το πιο απλό και θεμελιώδες στο πλέον δύσκολο και σύνθετο, θέτοντας τη βάση ώστε η πορεία και η ανάπτυξη των μαθητών να γίνεται με τον πλέον ομαλό και ασφαλή τρόπο, αποφεύγοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και άλλων ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η γιόγκα, αντίθετα με πολλές άλλες δυτικές μεθόδους σωματικής άσκησης, δεν θέτει αντικειμενικούς και προκαθορισμένους στόχους από την σωματική άσκηση του ασκούμενου, αλλά αντιθέτως οι στόχοι καθορίζονται και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες, δυνατότητες και στην γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε ασκούμενος. Η γιόγκα υπηρετεί τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά χωρίς να του επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια φυσικής κατάστασης, υγείας, ευεξίας και φυσικών δυνατοτήτων.

Μπορώ να αρχίσω μαθήματα yoga εάν έχω πρόβλημα/ προβλήματα υγείας;

Η yoga αποτελεί μια από τις πλέον ήπιες και ασφαλείς πρακτικές σωματικής άσκησης, ενδεδειγμένη για άτομα κάθε ηλικίας και σωματικών δυνατοτήτων. Η yoga δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας, εξέτασης, διάγνωσης ή θεραπείας. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και σας ενδιαφέρει να κάνετε μαθήματα στη Yoga Shala, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε μαζί μας περιγράφοντας με σαφήνεια το ιατρικό ιστορικό σας και να συζητήσετε με τον δάσκαλο της Yoga Shala τον τρόπο που η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη και ασφαλής στην περίπτωσή σας. Μπορείτε επίσης να μας φέρετε σε επικοινωνία με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Kundalini Yoga Meditation
Outdoor Yoga

Θα ήθελα να ξεκινήσω μαθήματα γιόγκα στην σχολή. Τι πρέπει να κάνω;

Ενημερωθείτε για:

  • Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ

Μπορώ να κάνω 1 δοκιμαστικό μάθημα στην σχολή;

Μπορείτε να κάνετε 1 δοκιμαστικό μάθημα στην σχολή.

Η συμμετοχή είναι 15€.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Senior Yoga Class

Η πρώτη σας επίσκεψη στον χώρο γίνεται κατόπιν ραντεβού

bottom of page