top of page

Aṣṭāṅga yoga - Yoga Sūtras - Pātañjalayogaśāstra (Part 1)

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιαν 2021

Η Γιόγκα είναι μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο. Η εξάσκηση στις πρακτικές της γιόγκα έχει αποδειχθεί ωφέλιμη όχι μόνο για τους αναχωρητές αλλά και για τους απλούς, συνηθισμένους ανθρώπους οι οποίοι, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αναπάντεχες προκλήσεις στην καθημερινότητα τους.


Η Γιόγκα είναι μια προσγειωμένη και ρεαλιστική άσκηση η οποία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις με θάρρος, ψυχραιμία, και αυτοκυριαρχία. Μας υποστηρίζει σταθερά και αποφασιστικά χωρίς να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα ή τις ευθύνες της καθημερινής ζωής. Εξασκούμαστε για να είμαστε πλήρως παρόντες στην ζωή μας και όχι για να αποδράσουμε από αυτήν.


Ένας πολύ πρακτικός οδηγός για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι πρακτικές τις γιόγκα να είναι επίκαιρες και σχετικές με την καθημερινή μας ζωή είναι το οκταπλό μονοπάτι της aṣṭāṅga yoga που προτείνεται στο έργο Yoga Sūṭraṣ του Paṭañjali.

Τα Yoga Sūṭraṣ είναι μια συλλογή από 196 αφορισμούς που περιγράφουν τα οκτώ σκέλη της πρακτικής της Γιόγκα.


Τα οκτώ σκέλη της πρακτικής της Γιόγκα είναι:

1. Τα 5 Yamaṣ

2. Τα 5 Niyamaṣ

Τα δύο πρώτα σκέλη, τα yamaṣ και τα niyamaṣ, αποτελούν τις ηθικές αρχές για μια άξια ζωή. Λειτουργούν ως το κέντρο από το οποίο προκύπτουν όλα τα άλλα σκέλη.

3. Āṣana: πρακτικές για το φυσικό σώμα

4. Prānāyāma: πρακτικές για την αναπνοή

5. Praṭyāhāra: παύση των διεργασιών του νου στα εξωτερικά ερεθίσματα (τα εξωτερικά ερεθίσματα παύουν να μας κλέβουν την προσοχή).

6. Dhāranā: διατήρηση της συγκέντρωσης και της ενδοσκόπησης που έχουμε καλλιεργήσει με την Praṭyāhāra

7. Dhyāna: βαθύς διαλογισμός

8. Samādhi: ένωση με το αντικείμενο του διαλογισμού.


18 Προβολές0 Σχόλια

Η πρώτη σας επίσκεψη στον χώρο γίνεται κατόπιν ραντεβού

bottom of page